Zararlı ve Sağlıklı Yağlar Hangileri Faydalı ve Sağlıklı yağlar fiziksel enerjimiz için gerekli desteği sağlamaktadır. Aynı zamanda A vitamini, K, vitamini, D vitamini ve yosun, bakteri ve bazı mantar türlerinden elde edilen biyolojik enzim olan karotenoidlerin vücut tarafından emilmesini sağlayan biyolojik bir bileşendir. Fakat yağların tümü insan sağlığı için faydalı değildir. Fayda sağlayan yağlar nispeten daha az olarak bilinir.
Doymuş Yağlar
Doymuş yağlar kandaki toplam kolesterol ve LDL kolesterol veya “kötü kolesterol” düzeylerini yükseltir. Yüksek kolesterol, kalp hastalığı gelişimi için bir risk faktörüdür. Bu yağların tüketimini sınırlamak, felç veya kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır.
Doymuş yağ içeren besinler şunlardır:
- Peynir, krema, dondurma, tam yağlı süt, %2 süt ve ekşi krema gibi yüksek yağlı süt ürünleri
- Kıyma, bologna, sosisli sandviç, pepperoni, pastırma, sucuk gibi yüksek yağlı etler
- Tereyağı
- Pastırma
- Kremalı soslar
- Et yağı ile yapılan soslar
- Çikolata
- Palm yağı ve palm çekirdeği yağı
- Hindistan cevizi ve Hindistan cevizi yağı
- Kanatlı derisi (tavuk ve hindi)
Trans yağlar Nelerdir?
Sağlıklı yağlar hakkında bilgi edinmeden önce doymuş ve trans yağları bilmek daha önemli olabilir. İşlenmiş gıdalarda kullanılırlar ve yağların hidrojenlenmesiyle doymamış yağlardan elde edilirler. Yağ bir hidrojenasyon sürecinden geçtiğinde, doymamış yağların bir kısmı doymuş hale geldiğinden daha katı hale gelir.
Enflamasyonun biyolojik göstergelerini yükseltir. Esansiyel yağ asitlerinin metabolizmasına müdahale eder. Böylece kan pıhtılarına karşı korumayı bozar ve insülin direncine neden olur. Ayrıca artan kolesterol, kalp problemleri, felç ve diyabetten sorumlu olduklarına inanılmaktadır.
Doymuş yağlar gibi davranırlar, yani toplam kolesterolü ve “kötü kolesterol” olarak da adlandırılan LDL kolesterolü yükseltirler.
Trans yağ içeren gıdalar şunları içerir:
- Şeker.
- Hazır dondurmalar.
- Tereyağlı olduğu söylenilenler dahil tüm margarinler.
- Mikrodalga da patlamış mısır.
- Hazır ekmek ve unlu mamuller.
- Hazır pişirilmiş dondurulmuş yiyecekler.
- Hazır, paketli soslar.
- Endüstriyel Tuzlu ve tatlı hızlı yiyecekler.
- Hemen hemen tüm Fast Food ürünleri
Kolesterol
Kanınızdaki kolesterolün bir kısmını vücudunuz yapar, geri kalanı yediğiniz yiyeceklerden gelir. Hayvansal kaynaklı gıdalar kolesterol kaynaklarıdır. Yiyeceklerdeki kolesterol kan kolesterol seviyenizi yükseltebilir, bu nedenle günde 200 mg’dan az yemek yemek iyi bir fikirdir. Kolesterolü içeren gıdaların etiketinde kolesterolden bahsetmek zorunludur.
Sağlıklı yağlar: Tekli doymamış yağ
Tekli doymamış yağlar, LDL veya kötü kolesterolü düşürebildikleri için “iyi veya sağlıklı” yağlar olarak adlandırılır. Tekli doymamış yağ kaynakları şunları içerir:
- Avokado
- Kanola yağı
- Ceviz, badem ve fıstık
- Zeytin yağı
- Susam
Uzmanlar, doymuş veya trans yağdan daha fazla tekli doymamış yağ yemeyi önerir. Daha fazla tekli doymamış yağlar eklemek için, yemek pişirirken tereyağı, margarin veya katı yağ yerine kanola veya zeytinyağı kullanmayı ve salatalara biraz fındık veya susam tohumu eklemeyi deneyin. Ancak, genellikle “iyi yağlar” olarak adlandırılsalar da kalori içerdiklerinden fazla tüketilmemeleri gerekir, bu nedenle kilo vermenize yardımcı olmazlar.
0 Yorum