Makat çatlağı ya da diğer ismi ile Anal Fissür cerrahi ve ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Bu durum anal bölgedeki mukozanın ve epital dokunun yırtılması olarak tanımlanır. Makatta çatlak olarak da bilinen bu rahatsızlık hastalarda dışkılama esnasında cam batması hissi şeklinde kendini belli eder. Makat çatlağı ameliyatsız nasıl geçer diye araştırıldığında genellikle lazer ile tedavinin tercih edildiği görülür. Bu yöntemde iyileşme süresi cerrahi uygulamaya kıyasla biraz daha kısadır.
Makat Çatlağı Nedir?
Makat bölgesinde en fazla rastlanan durumlardan biridir çatlak halidir. Her yaşta ortaya çıkabilen makat çatlağı farklı sebeplerden kaynaklanır. İshal, uzun süreli kabızlık, sürekli dışkı yumuşatıcıların kullanılması, hamilelik döneminde hormonlarda görülen değişimler, çatlak oluşumunu tetikler. Çatlama şikayeti olan kişiler tuvalete gitmekten kaçınma ve şiddetli ağrı hisleri yaşarlar. Sorunun tedavi edilebilmesi için önce ameliyatsız yöntemler denenir. Eğer bunlardan olumlu sonuç alınmazsa bu durumda cerrahi işlemlere geçilir. Tüm tedavi şekillerinin uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir.
Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?
Kaşıntı, makatta kanama, dışkılama sırasında ve sonrasında ağrı, dışkılama esnasında cam çiziyormuş gibi acı gibi durumlar makat çatlağı belirtileri arasında yer alır. Yavaş yavaş ortaya çıkan anal fissür erken dönemde tedavi edilebilir. Çatlak halinde ağrı oluştuğundan hastalar çok geçmeden doktora başvururlar. Akut ve kronik makat çatlakları için uygulanacak tedaviler birbiriyle aynı değildir.
Makat Çatlağı İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?
Uzman eşliğinde uygulanabilecek çeşitli makat çatlağı tedavileri vardır. Bunlar arasında diyet uygulaması, lokal anestezik kremler, çinko oksit, kortizonlu yumuşatıcılar, dışkı yumuşatıcılar, oturma banyosu, gümüş nitrat tedavisi, makas kası basıncını düşüren ilaçlar, kalsiyum kanal brokeri ve nitrogliserinli krem yer alır. Her biri farklı şekilde uygulanan yöntemler arasında diyet oldukça önemlidir. Hastaların dışkılama esnasında zorlanmamaları için günde ortalama 20- 25 mg lifli gıdalar tüketmeleri gerekir. Ayrıca günlük 2 litre su içilmeli, baharatlı, ekşi ve acı gıdalardan uzak durulmalıdır.
Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
Ameliyatsız makat çatlağı tedavileri arasında en bilinen yöntemlerden biri lazer uygulamasıdır. Bu işlem esnasında çatlak olan bölge yakılarak çatlağın yok olması sağlanır. Kas geçici süreyle felç olur. Kan dolaşımının düzenli olması desteklenir. Hastalar kısa sürede günlük hayatlarına dönebilirler. Ameliyatsız tedavilerin en önemli avantajlarından biri budur. Tedavi sonrasında hastaların istirahat etmelerine gerek yoktur. Ayrıca kanama, apse ya da başka tür komplikasyonlar ortaya çıkmaz.
0 Yorum