Hamilelikte Anemi Neden Olur? Kanda bulunan ve normal işleyişini sağlamak için akciğerlerden diğer organlara oksijen taşımaktan sorumlu kırmızı kan hücreleri adı verilen hücreler vardır.
Hemoglobin, akciğerlerimizden vücudumuzdaki dokulara oksjen taşıyan ve dokularımızdaki karbondioksitin atılması için akciğerlerimize taşınmasını sağlar ve kırmızı kan hücreleri içerisinde yer alır. Kişinin kan hücreleri içerisinde yeterli hemoglobin olmaması ile dokulara yeterli oksijenin taşınamaması Hamilelikte anemi sorununa yol açmaktadır.
Hamilelik sırasında bebeğiniz ihtiyaç duyduğu besinleri almak ve gelişimini sürdürmek için organlarını oksijenlendirmek için kanınızı kullanır. Bu, vücudunuzun sadece sizin değil, aynı zamanda doğmamış çocuğunuzun ihtiyaçlarını da karşılamak için daha fazla hemoglobin üretmesi gerektiği anlamına gelir.
Ancak bazen vücudunuz sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını yeterince karşılayacak kadar hemoglobin üretemez. Bu olursa, gebelikte anemi ortaya çıkar. Bu sorun çoğunlukla ikinci trimesterin (ikinci üç aylık dönem) sonunda veya üçüncü trimesterin başında ortaya çıkar.
Hamilelikte Anemi Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Anemi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve kaybı arasındaki dengesizliğin bir sonucudur. Bundan dolayı, nedenler her iki düzeyde de olabilir. Gebelik döneminde anemi durumunda, vücut genellikle beslenme eksiklikleri nedeniyle yetersiz miktarda kırmızı kan hücresi üretir. Nadir durumlarda, önemli bir kan kaybı eşlik ediyorsa doğum sırasında ortaya çıkabilir.
Hemoglobin üretimi için gerekli olan demir eksikliği, hamilelikte aneminin ana nedenidir. B-12 vitamini veya folik asit eksikliği de rol oynayabilir.
Bazı faktörler gebelikte anemi riskini artırabilir, örneğin:
- Hamilelikten önce anemi varlığı
- Çoklu doğum gebelik
- Yakın aralıklı gebelikler
- Hamilelikte mide bulantısına bağlı sık kusma
- Demir eksikliği diyeti
- Hamilelik öncesi ağır dönemler
Gebelikte Anemi İşaret ve Belirtileri Nedir?
Bazen anemi, özellikle hafif olduğunda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, aşağıdaki semptomlara neden olabilir:
- Yorgunluk veya zayıflık
- Konsantrasyon zorluğu
- Soluk ten
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı
- Hızlı kalp atımı
Her durumda, hamilelikte anemiyi teşhis etmenin en iyi yolu bir kan testidir.
Hamilelikte Anemi Geçirilmesinin Olası Riskleri Nelerdir?
Annede istenmeyen belirtilere neden olmasının yanı sıra hamilelikte anemi, çocuk için aşağıdaki komplikasyonlara da yol açabilir:
- Bebeğin doğum sırasında normalden daha az kiloya sahip olması
- Normal doğum süresinden daha erken doğum yaşanması
- Bebeğin özellikle ilk senelerinde anemi riskinin daha fazla olması
- Bazı ciddi vakalarda ölü doğum riski
Bu nedenle takibinizden sorumlu doktor, hamileliğiniz boyunca hemoglobin düzeyinizin yeterli olmasını sağlayacaktır.
Gebelik Döneminde Anemi Olmamak İçin Alınacak Önleyici Tedbirler Nelerdir?
Hamilelikte anemiyi önlemenin en iyi yolu, aşağıdaki yiyecekler de dahil olmak üzere demir açısından zengin çeşitli bir diyet uygulamaktır (Öncelikle doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır):
- Kırmızı et
- Balık ve deniz ürünleri (Civa oranı yüksek balıkları tüketmeyin ve mümkünse bunlar hakkında bilgi edinin)
- Kümes hayvanları
- Demir takviyeli tahıl
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli vb.)
- Yumurtalar
- Kuru meyveler ve fındık
- Baklagiller
Ek olarak, doğum öncesi multivitamin almak, Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin üretiminin sağlanması için gerekli olan demir ve kemik ilişi içerisinde kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan folik asit ve diğer mineral ve vitaminlerin yeterli miktarda alınmasını sağlayabilir.
Ayrıca gebelik döneminde ortaya çıkan nöral tüp defekti sorununa karşı önlem olması açısından önemlidir.
Doktorunuz tarafından önerilen tedavi, esas olarak aneminizin nedenine ve şiddetine bağlı olacaktır. Demir takviyesi gerekliyse, emilimini en üst düzeye çıkarmak için aç karnına veya C vitamini açısından zengin gıdalarla (örneğin portakal suyu) birlikte almak en iyisidir.
Demir takviyelerinin ana yan etkileri sindirime yöneliktir (kabızlık, kramplar, koyu renkli dışkı vb.). Eczacılar en büyük yardımcılarınız olacaktır. Onlardan bir demir takviyesini nasıl etkili bir şekilde alacağınız ve bununla ilişkili olabilecek yan etkileri nasıl yöneteceğiniz hakkında bilgi istemekten çekinmeyin.
Hamilelikte anemi çekiyorsanız, fazla endişelenmeyin! Bunun yerine, sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacak gerekli tüm önlemleri alabilmeniz için doktorunuzdan tavsiye isteyin.
0 Yorum