Özellikle günümüzde bebeklerde kansızlık Neden olur çok fazla görülen noktalardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun birbirinden farklı nedenleri olabilir. Özellikle sağlıklı beslenmek, çocukların kan değerleri ve gelişimi için oldukça önemli olmasının yanında aynı zamanda okul başarısına varana kadar birçok alanda pozitif ve olumlu yönde artışa neden olur.
Bu nedenle yeterli ve zengin beslenemeyen çocukların bazı sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlardan biri de bebeklerde kansızlık görülmesi olarak söylenebilir. Kansızlığın en önemli sorunlardan biri bebeklerde bazı yan etkilere neden olmasıdır. Bu durum ile aile bilinçli şekilde baş etmeli ve çocuğun beslenmesini oldukça dikkat etmelidir.
Kansızlık nedir?
Özellikle kansızlığın birçok farklı nedenleri bulunmakla birlikte tam olarak kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısının yaşa göre olması gereken değerden daha düşük olmasına denir. Kansızlık yalnızca bebeklerde değil, her yaşta görülebilecek olan bir sorundur. Aynı zamanda kansızlık demir eksikliğine bağlı olarak destekle çocuklar da ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda bu durum hem fiziksel hem de zihinsel olarak çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Önemsenmediği durumlarda tedavi yapamazsa çocuğun bağışıklığı da sorunlar yaşanabilir ve sık bir şekilde hastalanma gibi durumlarda görülebilir. Çocuklardaki gelişme geriliğine sebep olmaması açısından bu tarz bir eksiklik görüldüğü durumda hemen tedaviye başlanmalıdır. Bu tedavi ile kısa sürede olumlu sonuçlar alınacaktır.
Kansızlık Neden Olur?
Kansızlığın olma nedenlerinden biri çocuk da demir eksikliğinin bulunmasıdır. En sık eksiklik görülmesinin nedeni demir tüplerinin çocukla yeterli miktarda bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple de kırmızı kan hücreleri gerekli olan hemoglobine üretemezler. Aynı zamanda b 12 eksikliği olması b 12 ve folik asitin besinlerle yeterli alınamaması durumunda kansızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu durumda da belli başlı nedenlerle birlikte kan değerlerinde düşüşler meydana gelebilir. Kırmızı kan hücrelerinin gelişimini
engelleyen bazı kronik hastalıkların bulunması, çocukta kansızlığın olmasına neden olabilir. Örneğin böbrek hastalıkları, lupus gibi hastalıklar bu duruma neden olabilir. Kansızlık nedenleri arasında yukarıdaki faktörler sayılmasıyla birlikte aynı zamanda yetersiz beslenme de bunun nedenleri arasında olabilir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Özellikle bebeklerde kansızlığın belli başlı nedenleri olabilir. Eğer çocuğunuz çok fazla hastalanırsa yani bağışıklık sistemi çok zayıfsa bu durumda kansızlık belirtileri de ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda halsizlik, iştahsızlık, soluk ten rengi Baş dönmesi, kalpte çarpıntı olması, geç algılama ya da zihinsel gelişim geriliği, zihinsel gelişimin yavaş olması gibi birçok faktörler Çocuklarda kansızlık belirtileri olarak ortaya çıkabilir.
Bu durum ile ailenin bilinçli bir şekilde baş etmesi, buna bağlı olarak tedaviye başlaması gerekmektedir. Birçok farklı yan etkisi ile çocukların gelişimine zarar vermesinin yanında, özellikle bebeklerin bağışıklığını güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gereken şeylerden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Kansızlık Nasıl Geçer?
Bebeklerde kansızlığın geçmesi için öncelikle bir doktor ile tanı koyulmalı ve doktor sayesinde bir ilaca başlanmalıdır. Kan tahlili sonucunda karşılık muayenesi ve sonucu alınabilir. Özellikle kansızlık sorunu yaşayanların dikkat etmesi gereken şeylerden biri de düzenli ve sağlıklı beslenmedir. Bu noktada beslenmeye dikkat etmek, buna bağlı olarak iyi bir şekilde beslenmek çok önemlidir.
Doğal yöntemlerle kansızlığı geçirmek için özellikle koyu renkli sebzelerin tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı et ve sakatat ürünleri de kan değerlerini arttıracak faktörler arasında yer almaktadır. Gerekli demir takviyesi ile çocuklardaki demir eksikliği ve kansızlığın üzerine de gidilebilir.
0 Yorum